Tirana, pjesë e rrugëtimit botëror "24 Orë Realitet"

Dhjetor 05, 2017 | Nga Loreta Hysa

Nëse do të na duhet, ne mund ta ulim temperaturën në mënyrë dramatike vetëm duke ndërruar Fahrenheit në Celcius, por përtej humorit, sot ndryshimet klimatike janë kryefjala e bisedimeve ndërkombëtare  sepse ndryshimi nuk rezulton të jetë kaq i thjeshtë e i shpejtë. Vende të ndryshme kryesuar nga liderët e tyre po lobojnë fort për të luftuar kundër kësaj problematike. 5 dhjetori është një ditë globale veprimi mbi çështjen e ndryshimeve klimatike, e cila organizohet çdo vit nga ish Zv. Presidenti amerikan Al-Gore.

Qendra Rajonale e Mjedisit (REC) Shqipëri ka krijuar tashmë një traditë 6 vjeçare përfshirje në aktivitetin “24 Orë Realitet”. Nën moton “Bëhu zëri i realitetit, kur planeti është në rrezik ti duhet të flasësh” këtë vit milionave njerëz nga e gjithë bota iu bashkuan dhe rreth 100 të rinj nga Shqipëria të cilët nën ftesën e REC Shqipëri ndoqën transmetimet direkte ku qytetarë, shkencëtarë, sipërmarrës dhe drejtues vendorë ndanë eksperiencat e tyre lidhur me sfidat mjedisore sot.

Në fjalën e tij në aktivitet, Z. Mihallaq Qirjo, Drejtor i REC Shqipëri theksoi rëndësinë e punës së REC dhe mbështetësve së nismave mjedisore në trajnimin dhe motivimin e të rinjve si motori i ndryshimit. Gjithashtu ai solli në bisedë jo vetëm fakte e problematika por edhe zgjidhje që secili mund të reflektojë në përditshmërinë e tij.

Nga na tjetër, ekspertja e edukimit mjedisor, znj. Daniela Ruçi testoi njohuritë e të pranishmëve nëpërmjet një pyetësori rreth problematikave më të prekshme mjedisore nga të rinjtë, çka provoi mirëinformimin dhe rolin e tyre aktiv në shoqëri.

Gjatë diksutimeve, mori fjalën edhe znj. Ina Kasimati, mësuese në gjimnazin A.Z. Cajupi në Tiranë, e cila theksoi rëndësinë e përfshirjes së moduleve të ndryshimeve klimatike dhe qasjen e tyre si lëndë me zgjedhje në gjimnazet e vendit.

Realiteti i ndryshimeve klimatike nuk ka qenë kurrë më i qartë, por me zgjidhje të energjisë së pastër si ajo e erës dhe energjia diellore që po bëhen gjithnjë e më të përballueshme, bateritë më rezistente, efiçencë në rritje në ndërtesa, zotimet e vendeve për të ulur shkarkimet e gazeve serrë dhe lajme të tjera të mira për mirëqenien tonë në planet, ka ende rrugë përpara.

Aktiviteti u mbështet nga programi SENiOR II, financuar nga Qeveria Suedeze.

: 1,378 views